“Man patīk pavāra profesija,” atzīst 2. pavāru kursa audzēknis Nikita Zaharenko, kurš nacionālajā jauno profesionāļu meistarības konkursā “SkillsLatvia 2023” izcīnīja 2. vietu prasmju konkursā “Ēdienu gatavošana”.
“Protams, ir gandarījums par paveikto, taču daudz grūtāka par konkursu bija gatavošanās tam – divas nedēļas pirms fināla un tāpat arī pirms pusfināla,” uzskata Nikita. “Konkurss norisinājās četras dienas. Pirmajā sakārtojām inventāru, iepazināmies ar darba vietu, otrajā dienā jau vajadzēja ķerties pie pirmajiem ēdienu gatavošanas uzdevumiem. Gatavoju trīs veidu uzkodas – tītara gaļas, Ātes filejas un vegānisko. Vēl vārīju klasisko franču sīpolu zupu. Uzkodu gatavošana vienmēr bijusi vissarežģītākā. “Melnās kastes” uzdevums bija pagatavot gēlus.
Nākamās dienas darbu plānā – pamatēdiens ar teļa karbonādi (ar kaulu), taču kauls, diemžēl, nebija pieejams, tāpēc nācās radoši iziet no situācijas un improvizēt. Vēl trešajā dienā gatavoju desertu ar upenēm un mandelēm, bet “Melnajā kastē” bija uzdevums desertā obligāti iekļaut cigoriņu kafiju un olas.” Nikita no tiem pagatavoja olu – kafijas mērci, saņemot daudz atzinīgu vārdu par “Melnās kastes” produktu akcentēšanu. “Kopumā šī diena pagāja vieglāk nekā otrā,” atzīst Nikita.
“Ēdienu gatavošanas konkursā vienīgie skatītāji bija žūrijas pārstāvji, taču mani īpaši neietekmētu arī tas, ja vajadzētu strādāt skatītāju klātbūtnē.”
Par panākumiem konkursā Nikita vislielāko paldies saka Tūrisma mācību programmu nodaļas vadītājai Irai Gailei, praktisko priekšmetu skolotājām Vitai Auderei un Inesei Veidemanei. “Viņas visas man ļoti palīdzēja. Skolotāja Ira Gaile mācīja vārīt sīpolu zupu, ar skolotāju Vitu Auderi gatavojām pamatēdienu, bet kopā ar skolotāju Inesi Veidemani mācījos gatavot desertu un uzkodas."
Nikitam ļoti patīk pavāra profesija. “Esmu Limbažu puika. Pēc pamatskolas par savu nākamo skolu izvēlējos Smiltenes tehnikumu, jo tas ir salīdzinoši tuvu mājām un šeit dzīvo tuvinieki. Praksē došos uz restorānu Valmierā. Pagaidām vēl nezinu, ko darīšu pēc tehnikuma beigšanas. Iespējams, apgūšu vēl arī bārmeņa profesiju.”
Nikita uzskata, ka vislielākais ieguvums, piedaloties nacionālajā jauno profesionāļu konkursā, ir iegūtā pieredze un jaunas iemaņas. Viņš labprāt izmēģinātu spēkus vēlreiz un vismaz reizi piedalīties kādā konkursā iesaka arī visiem saviem skolasbiedriem. Uz galeriju...
Teksts: Baiba Vahere
Foto: Baiba Vahere, VIAA