Profesionālā vidējās izglītības programma
| Ēdināšanas pakalpojumi
|
Iegūstamā kvalifikācija
| Konditors |
Profesionālās kvalifikācijas līmenis
| 4. Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūras (LKI) līmenis
|
Prasības attiecībā uz iepriekš iegūto izglītību
| pamatizglītība
|
Profesionālās izglītības programmas īstenošanas ilgums
| 4 gadi (5768 stundas)
|
Darba vidē balstīta, modulārā programma
Konditors organizē savu darbu konditorejas vai ēdināšanas uzņēmumā – sagatavo atbilstošās izejvielas, gatavo un noformē dažādas sarežģītības konditorejas izstrādājumus un desertus, ievērojot receptūru un tehnoloģiskās kartes prasības.
Profesionālās izglītības programmas sasniedzamie rezultāti
- Izglītības procesā apgūt zināšanas, prasmes un kompetences:
- plānot savu darbu un visu saistīto resursu racionālu izmantošanu un sadarboties ar kolēģiem darbu plānošanā un izpildē dažādos termiņos;
- pārbaudīt un sagatavot tehnoloģisko aprīkojumu, inventāra gatavību ražošanas procesam;
- kontrolēt receptūru un tehnoloģisko karšu prasību un tehnoloģisko procesu ievērošanu kopējā ražošanas procesā;
- nodrošināt nepieciešamo ražošanas procesa dokumentācijas izveidi un apriti;
- pieņemt produktus un izejvielas no noliktavas un piegādātājiem, sagatavot tās ražošanas procesam;
- svērt un dozēt produktus un izejvielas, veikt produktu un izejvielu pirmapstrādi;
- ievērot izejvielu uzglabāšanas režīmus un prasības pirmapstrādē, kontrolēt izejvielu kvalitāti;
- nodrošināt izstrādājumu ražošanas tehnoloģiskos procesus;
- izvērtēt produktu un izstrādājumu kvalitātes rādītājus, to izmaiņas ražošanas laikā;
- sagatavot izejvielas, produktus, materiālus un piedevas;
- gatavot dažādu miltu veidu maizes mīklas, dažādas sarežģītības un veida maizes izstrādājumus, apstrādāt un noformēt gatavo maizi un tās izstrādājumus.
- gatavot mīklas dažādiem konditorejas izstrādājumiem, desertiem dažādus apdares krēmus, masas un pildījumus, cept sagatavotos starpproduktus un izstrādājumus;
- sagatavot dažādus materiālus konditorejas izstrādājumu noformēšanai un noformēt gatavos izstrādājumus pēc termiskās apstrādes;
- Ievērot darba un vides aizsardzības prasības.
- Ievērot darba tiesiskās attiecības;
- Lietot valsts valodu, divas svešvalodas, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas.
- Sadarboties komandā, ievērojot vispārējās un profesionālās ētikas normas.
Profesionālie priekšmeti
- Ēdināšanas uzņēmuma darbības pamatprincipi
- Paškontroles sistēma ēdināšanas uzņēmumā.
- Lietišķās saskarsmes pamatprincipi.
- Ražošanas darba organizācija.
- Pārtikas produktu un izejvielu pirmapstrāde.
- Konditorejas izstrādājumu gatavošana.
- Produktu un izstrādājumu uzglabāšana.
- Krēmu un desertu gatavošana.
- Maizes gatavošana un cepšana.
- Konditorejas izstrādājumu gatavošana.
- Krēmu un desertu gatavošana.
- Maizes gatavošana un cepšana.
- Tehnoloģiskās un uzskaites dokumentācijas izveide.
- Profesionālā saziņa svešvalodās.
- Ražošanas darba organizācija.
- Ēdienu gatavošanas pamatiemaņas.
- Bāra uzkodu un sagatavju gatavošana.
- Konditora prakse